Publikationer

Udskriv


Behandlingsvejledninger

SKAs korte behandlingsvejledninger er udgået, da de fleste afdelinger har deres egen afdelingsinstrukser, som de følger. Har du brug for behandlingsvejledninger inden for de enkelte diagnosegrupper, henviser vi til materiale fra de multidisciplinære cancergrupper, DMCG, på eller til europæiske behandlingsvejledninger her . Specifikke behandlingsvejledninger og rekommendationer offentliggøres af Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) og kan findes her.

Symptombehandling (tidligere Instrukser)

Her kan du finde vejledning om behandling af symptomer opstået som følge af kræftsygdommen eller forårsaget af kræftbehandlingen. Vejledningerne er udarbejdet af eksperter fra de danske kræftafdelinger og er udtryk for proceduren på de fleste onkologiske afdelinger.

SKA Vejledninger i symptombehandling opdateres efter behov – mindst hvert andet år. OBS: Er under revision i efteråret 2015.

Kemoterapi medfører mange slags symptomer. Foto: Colourbox.com

Sygeplejevejledninger (tidligere retningslinier)

Sygeplejevejledningerne er praktiske anvisninger i pleje og gennemgang af procedurer, der hører under sygeplejen. SKA Sygeplejevejledninger er udarbejdet af klinisk sygeplejespecialister og baseret på den foreliggende litteratur om emnet.

Opdatering sker løbende. OBS: Er under revision i efteråret 2015.

European Oncology Nursing Society (EONS)

European Oncology Nursing Society (EONS) indgik i 2011 et samarbejde med de amerikanske kræftsygeplejersker Oncology Nursing Society (ONS) om deres projekt PEPS – Putting Evidence into Practice. EONS har ”oversat” dette amerikanske projekt til europæisk standard. Det overordnede formål med projektet er at træne sygeplejersker i at udvikle modeller til kliniske retningslinjer, der sikrer, at den bedste sygepleje til kræftpatienterne også anvendes. Der er blevet bearbejdet 5 guidelines fra amerikanske forhold til europæiske inden for følgende symptomer: anæmi, neutropeni, oral mucocitis, ekstravasation og en guideline omhandlende implementering. Den guideline, der omhandler ’ekstravasation’ er oversat til dansk. De øvrige guidelines er på engelsk.

European Society for Medical Oncology (ESMO)

ESMO har 60 forskellige guidelines til fri afbenyttelse. Her finder du behandlingsvejledninger til bl.a. brystkræft, GI-kræft, gynækologisk kræft, hæmatologisk kræft, hoved/hals-kræft, melanomer, sarkomer m.m.

Som noget nyt tilbyder det europæiske onkologiselskab også en app.